lauantai 4. elokuuta 2012

Miten mä skräppään?

Janica kysyi pari hyvää kysymystä, joihin päätin vastata omana postauksenaan. Silloin vastauksista voisi olla hyötyä muillekin.

Tulostan kuvat skräppisivuihin itse. Kotona. Valokuvatulostimen ostin ehkä... kaksi vuotta sitten? Merkki on Canon (tietenkin) ja malli on Pixma iP4700. Tuo tulostin maksoi aikoinaan noin satasen. Vastaavia (ja parempia) saa nykyään halvemmallakin. Äidille ostettiin Canonin monitoimitulostin, sellainen siis jolla saa skannattua ja kopioituakin. Uusissa malleissa voi tulostinta käyttää ilman tietokonetta, eli pistää kameran vain johdolla tulostimeen kiinni ja tulostaa kuvat.

Kaikki kuvat ovat säilyneet minulla hyvinä.Eikö niin että nykyään kaikki kuvatalotkin tulostavat kuvansa? Tai siis digikuvat? Filmille tehdyt valotetaan ja kehitetään jne. Mutta digikuvien ainoa paperille saamiskeino taitaa olla tulostus? Vai olenko ihan väärässä?

Käytän merkkiuskollisena (Ellis aina muistaa muistuttaa ettei Canoniin voi laittaa muuta kuin merkin omaa mustetta ja paperia :) ) Canonin omia musteita ja papereita. Yleensä tilaan musteet Pixmaniasta (koska ovat halpoja) ja paperit ostan yleensä jostain kirjakaupasta tai ruokakaupasta. Just nyt on kaikki paperit loppu ja pitäisi jostain saada uutta. Käytössä on ollut sekä mattaa että kiiltävää paperia. Tykkään tulostaa kuvat kiiltävälle (clossy) ja tarinat tai muut jutut mattapintaiselle paperille. Olen kokeillut Canonin papereista perusglossya (everyday use) ja sitä paksumpaa ja hienompaa. Kumpikin kelpaa, mutta itse käytän sitä halvempaa, sillä kuvan paksuudella ei ole minulle skräppäämisessä mitään merkitystä. Käytössä on sekä 10x15cm arkkeja (joihin tulostimen ohjelmalla voi valita 1-4 kuvaa), ja A4-kokoa (johon tulostan yleensä 9 wallet-kokoista kuvaa).

Musteet tuohon tulostimeeni maksavat muuten 10-15e/kpl (se isompi musta maksaa vähän enemmän). Papereista taas 10x15cm arkkeja saa 100 kpl 10-12e. Ja A4 arkkeja taas 100 kpl maksaa noin 25e.

Kun aloitin skräppäämään, tein sivut neliöinä. Skräppipaperit kun ovat 12x12" (=tuumaa), oli helpompi aloittaa siinä koossa. Nykyisin tuo reilu 30cm kanttiinsa tuntuu hieman suurelta, joten usein tulee tehtyä enemmän letter-koossa. Letter on jenkkien koko ja hieman lyhyempi (ja paksumpi?) kuin meidän A4. Mutta koska albumit ovat kokoa 12" tai letter (8,5x11"), on helppo tehdä sivutkin sitten siinä koossa.

Minä käytän American Craftsin 12" vadelman värisiä D-ring albumeita. Näitä siksi, että pidän niistä :) Minusta on tärkeää että sivuja voi lisätä ja järjestää jälkikäteen.Saman firman albumeita käytän myös Project Lifeen (mustina) ja vanhat omat leiskat on ruskeissa albumeissa. Molempien tyttöjen sivut ovat samanvärisissä albumeissa. Ja näihin albumeihin käyvät kaikki pienemmät taskut (letter vaaka/pysty, 8x8", 4x6", 6x12"), joten myös siksi ne ovat ihania.

Albumit tilaan muuten aina tuolta toisesta maasta, koska siellä ovat halvempia. Haluaisin samaa väriä letter-koossa, mutten ole vielä niitä löytänyt. Hintaa näillä albumeilla on 22-25e.


Minä kirjoittelen sivuihin paljon. Ja kyviä on kertynyt muutama kymmenen. Kaivoin äsken esiin ne lempparit ja ne näkyy olevan kaikki samaa merkkiä. ZIG Millennium. Näiden pitäisi kestää aikaa. Näitä taitavat myydä kaikki askarteluverkkokaupat. Ja Lahdessa niitä ostin Paperikuusta (siitä Vapaudenkadulta). Se on muuten sellainen kauppa, missä on kaikkea mahdollista ihanaa. Kaikkea keittiöön ja leivontaan ja askarteluun.


Kun huomasin että kaikki valkoiset kartonkiarkkini menivät samantien, ostin ison paketin American Craftsin valkoista cardstockia. Pakkauksessa on 60 arkkia ja se taisi maksaa 20e. Silloin kun en käytä taustana kokonaista kuviopaperia, aloitan tällaiselta valkoiselta arkilta. Ensin mallailen sivua kuvien kanssa (että miten ne asettelen) ja sitten etsin kuvien väreihin sopivaa paperisilppua :)


Yksi tärkeä juttu on myös Scotchin Double Sided teippi. Tällaista rullaa pidän pienessä muovisessa teippikotelossa/leikkurissa. Mikä se nyt on nimeltään? Se pieni juttu, johon teipin saa kiinni ja siinä on se metallinen leikkuupinta. Tämä on nopeakäyttöistä ja hyvää. Hyvin pysyy. Tällä kiinnitän kaiken paperin ja pahvin. Ja melkein kaikki koristeet. 


Siinä taisi olla olennaisin. Ainiin. Albumit tarvitsevat tietenkin muovitaskuja, joissa ne sivut säilyvät. Noiden AC:n albumeiden mukana tulee 10 taskua (niihin saa siis 20 sivua). Albumeihin kuitenkin mahtuu helposti 20-30 taskua riippuen siitä miten paksuja sivuja tekee. 

Tyttöjen albumeihin olen tunkenut 6x12" taskuun kaikki syntymäonnittelukortit, joten tuollaiset taskut ovat paksuja.

10 kommenttia:

Janica kirjoitti...

Tuhannet kiitokset! :) Todella kattava juttu ja varmasti tulen tätä useasti kurkkimaan vielä. Polttelee, polttelee yhden sun toisen asian hankinta ja kohta kun oma palkka alkaa taas juoksemaan niin jos se skräppäyskin :)

Nelsson kirjoitti...

Eipä kestä :)

Jos pääset, niin tule kuun lopussa Helsinkiin. Täällä on Intohimona Askartelu -tapahtuma. Siellä on paljon askartelijoita ja kauppiaita. Minäkin menen katselemaan. Tapahtumissa on kiva tehdä ostoksia kun pääsee paikan päälle hypistelemään eikä tarvitse ostaa pelkän kuvan perusteella verkkokaupasta.

Anu kirjoitti...

Onko noita Zigin kyniä ruskeana? Itse en ole sellaista löytänyt ja hyvä ruskea kynä on ollut hakusessa pitkään. Ja Zigit on täälläkin todettu loistaviksi =)

Nelsson kirjoitti...

Netin mukaan ruskeina on olemassa :)

Merisini kirjoitti...

Olen jo kaaauuun seurannut blogiasi.
Ovat niin suloisia nuo tyttösi. Yhdessä odotimme nuorimmaisesi.;>) Ja skräppisivusi ovat vertaansa vailla. Nyt uskaltauduin kommentoimaan ja samalla kysäsen mistä tuota kaksipuoleista teippiä olet täällä Lahdessa ollessasi ostanut?

Nelsson kirjoitti...

Kiitos :) Teipit olen yleensä tilannut, mutta pari kertaa olen ostanut Lahdesta. Muistaakseni Tiimarista.

Merisini kirjoitti...

Kiitos, täytyy katsastaa.Tuo kun on leveämpää kuin se tavallinen mitä kortteillessa yleensä käytetään. Joskus oon löytänyt Motonetistä.

Nelsson kirjoitti...

On tuo minullekin välillä liian leveää, mutta tykkään siitä kun tästä teipistä ei tarvitse repiä taustaa irti vaan teippi on suoraan käyttövalmista ja kaksipuolista.

Janica kirjoitti...

Hei, kysäsen vielä tosta kansiosta eli 12x12 sivut istuvat hyvin ja kaikki pienemmät sitten myös?

Nelsson kirjoitti...

Janica: 12" korkeat taskut istuvat hyvin (eli myös 6x12") ja letterkoko. Mulla on myös 8x8" taskuja tuolla ja jotain A4-kokoa. Joku koko oli muistaakseni sellainen että jouduin tekemään siihen itse yhden lisäreiän että osui hyvin albumiin.

Otan tässä joku päivä kuvia albumin sisältä, niin näet mitä taskuja sinne mahtuu :)