tiistai 28. tammikuuta 2014

#6 - Captain Phillips

Olen ennakkoluuloinen. Kartan tiettyjä näyttelijöitä. Kartan myös tietyn tyyppisiä elokuvia. Opin läksyni ja yritän olla parempi ihminen jatkossa.

Nelppa meni taas elokuviin...Rakas ystäväni Finnkino kertoo elokuvasta seuraavaa:
Captain Phillips
Captain Phillips (2013)
Lajityyppi: Draama, toiminta, jännitys
Levittäjä: Walt Disney Studios Motion Pictures AB
Ensi-ilta: 18.10.2013
Kesto: 2h 14 min
Ikäraja: 16 
Captain Phillips on ohjaaja Paul Greengrassin monikerroksinen tutkielma tapahtumasta, jossa somalimerirosvot kaappasivat yhdysvaltalaisen konttialuksen Maersk Alabaman vuonna 2009. Se on - Greengrassin tunnusomaiseen tyyliin - sykkivä trilleri ja monisyinen kuvaus globalisaation lukemattomista seurauksista.

Elokuva keskittyy Alabaman päällikön, merikapteeni Richard Phillipsin (kaksinkertainen Oscar-voittaja Tom Hanks) ja hänen somalivastapuolensa Musen (Barkhard Abdi) väliseen jännitteiseen suhteeseen. Väistämättömällä törmäyskurssilla Somalian rannikolla molemmat miehet huomaavat maksavansa raskasta veroa maailmantalouden voimista, joihin eivät voi vaikuttaa.

Elokuvan on ohjannut Oscar-ehdokas Paul Greengrass Billy Rayn käsikirjoituksesta, joka perustuu Richard Phillipsin ja Stephan Taltyn kirjaan "A Captain´s Duty: Somali Pirates, Navy SEALs, and Dangerous Days at Sea".
Captain Phillips ei kiinnostanut minua yhtään. Myönnän sen. Samalla myönnän, että syynä tähän olivat omat ennakkoluuloni. Olen inhonnut Tom Hanksia Forrest Gumpista lähtien. Lisäksi karttelen kaikkea veteen liittyvää, sillä kammoan ajatusta hukkumisesta tai tukehtumisesta. En tykkää katsella väkivaltaisia elokuvia ja koska tiesin tämän kertovan somalialaisista merirosvoista, olin varma että se sisältää järjetöntä väkivaltaa ja veden varassa olevia ihmisiä. Captain Phillips on kuitenkin Oscar-ehdokkaana, joten pakotin itseni elokuviin. Hyvä niin.

Captain Phillips oli hieno elokuva. Hanks oli uskottava ja taitava, eikä ollenkaan ärsyttävä. Leffasta puuttuivat kokonaan ne ahdistavat dramaturgilliset aikamadot, joissa aika välillä pysähtyy ja välillä asiat tapahtuvat naurettavaa vauhtia. Tai ehkä siellä sellaisia oli, en niitä vain huomannut... tai sitten en vaan välittänyt niistä. Leffan lopussa kyllä oli vähän venymistä ja vanumista, mutta se sallittakoon "loppuhuipennukselle". Tai ehkä olin vaan niin innoissani jenkkien hylkeistä, että unohdin kaiken muun. Hillitsin kuitenkin itseni, enkä taputtanut kun ne sankarit laskuvarjoilla liitelivät alas taivaalta. Mieli kyllä teki.

Tykkään elokuvista suljetuista tiloista, ne ovat jotenkin helppoja käsittää. Tässäkin pysyttiin aika tarkkaan yhdessä laivassa. Kivaa on myös se, kun joku "hyvä iso taho" ottaa ohjat käsiinsä ja hoitaa homman kotiin. Se tuntuu turvalliselta. Se tuntuu hienolta. Se tuntuu isolta yhteistyöltä.

Pakko siis sanoa, että hyvä elokuva. Ja samalla syön kaikki pahat sanani Hanksin Tompasta. Ja annan hälle anteeksi kammottavan Forrest Gumpin.

Ei kommentteja: