maanantai 28. huhtikuuta 2014

#27 - Transcendence

Tästä meinasi tulla vuoden ensimmäinen nollan elokuvan viikko. Onneksi ei tullutkaan. Teattereissa pyörii nyt paljon kaikkea scifiä ja supersankaria, jotka tahtoisin nähdä. Tänään kävin katsomassa Transcendencen.Finnkino kertoo seuraavaa:
Transcendence
Transcendence (2014)
Lajityyppi: Draama, toiminta, jännitys, sci-fi
Levittäjä: Nordisk Film
Ensi-ilta: 18.4.2014
Kesto: 1h 59 min
Ikäraja: 12 
Tohtori Will Caser (Johnny Depp) on tekoälyn johtava tutkija, joka työskentelee luodakseen koneen, jossa yhdistyvät kaikki olemassa oleva älykkyys sekä täydellinen valikoima ihmistunteita.

Will Caserin kiistanalaiset kokeet ovat tehneet hänestä kuuluisan, mutta ne ovat myös tehneet hänestä ykköskohteen teknologian vastaisille ääriryhmille, jotka ovat valmiita tuhoamaan hänet. Vihollisten yrittäessä pysäyttää Willin tutkimukset, he tahattomasti auttavatkin häntä onnistumaan tavoitteessaan olla osa luomaansa tekoälyä. Willin vaimo Evelyn (Rebecca Hall) ja parhaat ystävät Max (Paul Bettany) ja Joseph (Morgan Freeman) kohtaavat pahimmat pelkonsa, kun Willin läsnäolo kehittyy kaikkialla olevaksi vallanhaluksi.
Kerrankin olisin tahtonut, että leffan nimi suomennetaan. Ihan vaan siitä syystä, etten tiedä mitä se tarkoittaa. Onneksi ystäväni wikipedia tuli hätiin. Transsendenssi kuulemma tarkoittaa:
Transsendenssi eli transsendentaalisuus on filosofiassa käsite, jolla tarkoitetaan yleensä havaintokokemuksen ulkopuolelle jääviä ilmiöitä, joista ei voida saada järkitietoa. Tällainen ilmiö on transsendentti eli transsendentaali: käsityskyvyn ylittävä mysteeri.
Nyt olen taas yhden sanan fiksumpi.

Ennen kuin alan narisemaan hölmöistä asioista, kerron että pidin elokuvasta. Ajatus oli hieno ja tekoäly kiinnostaa minua oikeasti.

Mutta. Elokuva oli jotenkin tylsä. Se alkoi lupaavasti, mutta sitten se jotenkin tyssähti. Siitä olisi varmasti saanut vauhdikkaamman. Tai edes mielenkiintoisemman. Traileri lupaili enemmän kuin elokuva toimitti.Elokuvan maailma oli kaunis, kaikki oli hienosti kuvattu. Depp oli jälleen kerran vaikuttava ilmestys. Se mies vain osaa olla sympaattinen ja sekopäinen samaan aikaan.

Suurin minua ärsyttänyt asia oli Evelyn. Jos nainen oikeasti on alan ammattilainen ja osaava ihminen, niin yllättävän veltto, vetelä, saamaton, harmaa ja olematon hahmo se onnistui olemaan melkein koko elokuvan ajan.

Ja kun nyt ärsyttävät asiat nousivat esiin, niin näen lievästi punaista aina kun elokuvan alussa ollaan tulevaisuudessa ja siellä selviää se miten koko leffa päättyy. Tuskin nyt keneltäkään mitään spoilaan kun tämä tulee ilmi heti leffan alussa, mutta jotenkin koko juttu vesittyi kun selvisi että maailma on ilman sähköä ja molemmat elokuvan päähenkilöt ovat kuolleet. Jännitä siinä sitten, mitä seuraavan parin tunnin aikana tapahtuu. Hölmöt kirjoittajat.

Ja vaikka pidin elokuvasta. Oikeasti. Niin lopussa suututti. Taas piti jättää hölmö portti jatko-osalle. Ja se koko loppuvinkkaus oli ihan... hanurista. Täysin mahdotonta. Ja musta on vaikea uskoa, ettei ihminen muka osaa keksiä sähköä uudestaan.

Suurten ennakko-odotusten takia on hieman pettynyt olo. Mutta leffa oli silti hieno. Herätti paljon ajatuksia. Kannattaa mennä katsomaan. Mutta ei kannata odottaa kovin vauhdikasta kahta tuntia.

Ei kommentteja: