torstai 29. toukokuuta 2014

#33 - Edge of Tomorrow

Mulla on välillä sellaisia hölmöjä päähänpinttymiä. Asioita, jotka pitää tehdä juuri tiettyyn aikaan. Ja jos se ei onnistu (tai suunnitelmat peruuntuu), harmittaa ihan törkeästi. Mökötän itsekseni. Tämä Edge on Tomorrow oli juuri sellainen. Se piti nähdä ensi-iltapäivänä. Ja ainoa näytös, johon ehdin, oli iltanäytös. Eli piti jaksaa valvoa.Finnkino tarinoi seuraavaa:
Edge of Tomorrow 3D
Edge of Tomorrow 3D (2014)
Lajityyppi: Toiminta, sci-fi, 3D
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Doug Liman
Pääosissa: Tom CruiseEmily Blunt
Ensi-ilta: 28.5.2014
Kesto: 1h 54 min
Ikäraja: 12 
Edge of Tomorrow sijoittuu lähitulevaisuuteen, jossa avaruusolennot ovat tehneet Maahan rajun hyökkäyksen, jota maailman mitkään sotavoimat eivät voi pysäyttää.

Everstiluutnantti Bill Cage (Tom Cruise) on upseeri, joka ei ole koskaan ollut mukana taistelussa, mutta silti hänet lähetetään tylysti suorittamaan hengenvaarallista tehtävää. Cage saa pian surmansa, mutta huomaa olevansa eräänlaisessa selittämättömässä aikaluupissa, joka pakottaa hänet elämään tuon armottoman taistelun ja kuoleman yhä uudestaan… ja uudestaan.

Taistelu taistelulta Cage pystyy kuitenkin kasvattamaan taitojaan yhdessä erikoisjoukkojen sotilaan Rita Vrataskin (Emily Blunt) kanssa. Niinpä Cagen ja Ritan käydessä taistoon kerta toisensa jälkeen, he etenevät vääjäämättä lähemmäs vihollisen kukistamista.
Heti alkuun pitää kertoa ennakkoluuloistani. En oikein pidä Tom Cruisesta. En ole miestä ikinä tavannut (yllätys yllätys), joten mielikuvani perustuu vain elokuviin ja hömppälehdistön luomaan mielikuvaan. Minulle on aivan sama mitä uskontoa Tomppa edustaa ja kenen kanssa seurustelee. Se asia, mikä hänessä minua häiritsee, on muuttumattomuus. Tomppa on aina samannäköinen. Ollut varmaan jo muutaman vuosikymmenen. Se on hieman pelottavaa.

Mutta Tomppa sivuun. Elokuva oli hyvä. Se olisi ollut loistava, jos leffan viimeiset viisi minuuttia olisi jätetty tekemättä.

Jossain vaiheessa tuntui, että tästä oli yritetty tehdä komedia.

Elokuvassa oli paljon juttuja, joita en tajunnut. En ehkä ollut tarpeeksi valppaana. Itseasiassa kun leffa alkoi, kuvittelin kyseessä olevan vielä trailerin. Se pääsi alkamaan jotenkin huomaamattomasti. Vaatimatttomasti.

Mä tahtoisin kysellä asioita, joita en ymmärtänyt... laitan nää valkoiseksi etten vahingossa pilaa kenenkään leffakokemusta. Maalaamalla saa esiin, jos tahtoo lukea.

  • Miksi brittiarmeija tahtoisi jenkkiupseerin kuvaamaan mainospropagandaa sodan keskelle?
  • Ja jos se upseeri oli ollut mediassa ja naama oli tuttu kaikille, miksei kukaan tunnistanut sitä kun se viskattiin armeijan sekaan?
  • Mitä väliä sillä propagandalla edes on, jos vihollista ei mikään sotavoima voi pysäyttää? Miksi tuhrata aikaa sellaiseen?
  • Olisin tahtonut myös tietää mistä materiaalista nää viholliset on tehty, jos ei niitä muka voi havaita millään tutkalla tms.
  • Kun Tomppa menee luuppiin, miksei se aina tapahdu samalla lailla? Mä ymmärrän, että kyse on dramatiikasta, mutta silti se ärsytti että uusi päivä koitti välillä jo siinä vaiheessa kun kuolemanvaara oli nähty. Välillä taas vasta useamman sekunnin jälkeen tapahtumasta. Ja joojoo, tiedän että sillä asialla piti mässäillä. Välillä piti näyttää ruumista ja välillä muiden hahmojen "hauskoja" kommentteja tilanteeseen.
  • Entä se loppu sitten? Ne viimeiset viisi sekuntia? Miksi ihmeessä se noin piti tehdä? Ja mitä siinä edes tapahtui? Oliko se sininen Omegan verta? Ja jos oli, niin miksi Omega tahtoi sen Tompan päälle? Sen verran aktiivisesti se möhnä siellä kiemurteli, ettei se ihan vahingossa liikkunut.
  • Ja mitä sitten tapahtui? Uusi luuppi? Uusi alku ajassa, jossa kaikki meni paremmin? 
Kiva leffa. Iso. Hieno. Rakastan näitä tulevaisuuden näkymiä, joihin on keksitty kaikkea hauskaa teknologiaa. Oli uusia aseita, uusia aluksia jne. Mutta ihanasti silti kaikki muu tekniikka oli "vanhaa". Perusautot ja telkkarit ja puhelimet olivat samanlaisia kuin nytkin. Ja akut tuntuivat edelleen loppuvan liian pian :)

Emily oli upea ilmestys. Ja leffa kannatti mennä katsomaan (Tompasta huolimattta). Tässä myös 3D pääsi oikeuksiinsa. Välillä (tai aika usein) säikähdin kun tavaraa lensi kankaalta päälle. 

Ei kommentteja: