lauantai 29. marraskuuta 2014

#71 - The Hunger Games: Mockingjay - Part 1

Minun ei pitänyt lähteä mukaan nälkäpeliin. Piti mennä katsomaan 20 000, mutta... tekniikka petti. Seuraavan Hobitti-leffan lipunmyynti (vai lipunvaraus?) kun alkoi viime lauantaiaamuna klo 10. Juuri samaan aikaan kun minun piti lähteä leffaan. Finnkinon sivut olivat nurin. Ei auttanut muu kuin marssia Tennispalatsin luukulle ja ostaa lippu. Sellainen keltainen pieni lippu. Ja eka leffa, joka pyöri, oli Matkijanärhi. Tai sen osa ykkönen. Sinne menin, vaikken ollut edellisiäkään nähnyt.Finnkino kertoo tästä lintusesta seuraavaa:
Nälkäpeli - Matkijanärhi, osa 1
The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (2014)
Lajityyppi: Seikkailu, sci-fi
Levittäjä: Nordisk Film
Ensi-ilta: 19.11.2014
Kesto: 2h 03 min
Ikäraja: 12 
Kaikki haluavat, että hän asettuisi kunnolla rooliin joka hänelle on suunniteltu. Katniss Everdeenistä tulee vastentahtoisesti vallankumouksen symboli. Matkijanärhi. Ei riitä, että hän on jo aikaisemmin uhmannut Capitolia Nälkäpelissä ja luonut siten ihmisiä yhdistävän tekijän. Hänen täytyy nyt ryhtyä oikeaksi johtajaksi, vallankumouksen kasvoiksi, ääneksi ja ruumiillistumaksi. Useimmat vyöhykkeet ovat nyt avoimessa sodassa Capitolia vastaan, ja hänen on oltava se, jonka he uskovat johtavan heidät voittoon.
Elokuva oli hieman erikoinen kokemus. Suuri syy oli sillä, etten ollut nähnyt edellisiä osia. Nälkäpeli-sarja ei ole kiinnostanut minua lainkaan. Sen saama suosio on tehnyt siitä jollain tavoin luotaan työntävän. Perustarinan toki tiedän, mutta siinä se.

Olin kuvitellut, että Katniss on voimakas ja vakuuttava hahmo. En tiedä miksi. Ehkä leffan julisteen perusteella? Olikin pieni pettymys, että hän oli vähän... laimea. Odotin koko leffan ajan jonkinlaista taistelua, suuria tunteita, yllätyksiä, tyttöihastumista päähahmoon tms. mutta parituntinen oli lähinnä nyyhkintää ja propagandavideoiden tekoa. Kun lopputekstit tulivat ruutuun, eka ajatus oli: tässäkö se nyt oli.

Jos elokuva on osa isompaa tarinaa, puhutaan usein siitä toimiiko se yksittäisenä elokuvana. Tällaisen todellisen nälkäpeliummikon silmin elokuva oli tylsä. Siinä ei tapahtunut juuri mitään. En silti luovuta. Pitää kaivaa jostain ne sarjan edelliset osat ja katsoa ne läpi. Joku syy sarjan suosioon on pakko olla.

Ja vaikkei hahmoja suuremmin esitelty, pääsi tyypeistä ihan hyvin perille. Katniksen suhteet miehiin poikiin jäivät epäselviksi, mutta niitä ymmärtääkseni on vatvottu jo parin elokuvan verran. Ainoa hahmo, jonka googletin leffan jälkeen, oli Effie. Tuo tyyppi kun jäi ihmetyttämään ja kutittamaan takaraivoon. Kuka? Mitä? Miksi? Mutta koska aion katsoa ne muutkin osat jonkinlaisessa järjestyksessä, en uskaltanut lueskella Effiestäkään enempää. Kuvia katselin ja ihastuin.

1 kommentti:

sannika kirjoitti...

Matkijanärhi 1 perustuu kirjatrilogian kolmannen osan alkupuolikkaaseen, joten ei ihme että jäi hämäräksi. Kirjoista 1 ja 2 olivat kiinnostavia, 3 massiivinen junnaus. Elokuvista olen nähnyt kaksi ekaa, joista ykkönen oli niin paljon kakkosta parempi, että ajattelin jättää viimeiset katsomatta.