torstai 25. joulukuuta 2014

#76 - Fury

Viime viikolla oli harvinainen arkivapaa. Sellaista ei ole tainnut olla... ikinä? Ja vapaalla tarkoitan, että lapset olivat päiväkodissa ja sain tehdä mitä halusin. Tai no melkein sain. Tuo päivä oli ainoa mahdollisuus käydä ostamassa kummilapsille lahjat ja saada ne postiin. Mutta ehdin leffaankin siinä välissä.Finnkino tarinoi Furysta näin:
Fury
Fury (2014)
Lajityyppi: Draama, toiminta, sota
Levittäjä: Walt Disney Studios Motion Pictures AB
Ensi-ilta: 31.10.2014
Kesto: 2h 15 min
Ikäraja: 16 
Huhtikuu, 1945. Liittoutuneiden valmistautuessa viimeiseen rynnistykseensä Euroopan sotanäyttämöllä, taisteluissa karaistunut kersantti nimeltä Wardaddy (Brad Pitt) komentaa Sherman-panssarivaunun ja sen viisijäsenisen miehistön hengenvaaralliseen tehtävään vihollislinjojen taakse. Mies- ja aseylivoiman edessä Wardaddy miehineen joutuu pahasti alakynteen sankarillisessa yrityksessään iskeä natsi-Saksan ytimeen.
Sota. Aina yhtä ahdistavaa. Siinä on aina vähintään kaksi puolta. Hyvissä ja pahoissa asioissa ja ihmisissä on sekä hyviä että pahoja puolia. Olisi helppoa, jos voisi suoraan vihata toisia ja pitää toisia pyhimyksinä. Mutta niin ei ole.

Minulla oli koko elokuvan ajan sellainen tunne, että kaikki tapahtui nykyajassa vaikka olisi pitänyt tulla tunne, että elettiin 1940-lukua. Minusta sotilaat puhuivat nykyenglantia. Kiroilivat turhan modernisti. Todennäköisesti vika on vain korvieni välissä. Eihän nyt kukaan noin isoa leffaa tee hoitamatta kielellisiä pikkujuttuja kuntoon.

Jostain syystä odotin (ja pelkäsin), että tässä leffassa liikutellaan suuria massoja. Mutta suurimmassa osassa kohtauksista taisteli vain muutamia kymmeniä tyyppejä. Se teki leffasta inhimillisemmän ja helpommin käsitettävän. Ainakin minulle. Silti en tykännyt yhdestäkään (pää)henkilöstä. Yritin monessa kohtaa vinkata niille tyypeille valkokankaalla, että "laittakaa ne kypärät päähän!!". Mutta eivät ne kuunnelleet.

Hienosti ja huolella tehty elokuva oli tämä. Disneymäistä laatua. Kannatti käydä katsomassa, vaikken tästä genrestä tykkääkään.

1 kommentti:

Niinu kirjoitti...

Nimenomaan hienosti ja huolella tehty! Ja todella erilainen rooli Bradilla.Minä tykkäsin, tai no se on väärä sana, sanotaan että olin tyytyväinen että myös amerikkalaiset kuvattiin inhimillisinä vikoineen kaikkineen-jälkeenpäin on niin helppo olla hurskas mutta kyllä sota muuttaa ihmistä.
Minä pidin. Tosin olen muutenkin kiinnostunut 2.maailmansodasta...Mutta voisin suositella tätä elokuvaa. Jopa 13-vuotias poikani kävi tämän katsomassa koska sotahistoriaa...